Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. ΕκτύπωσηE-mail

Ευρωπαϊκά δίκτυα προβολής ψηφιακού αποθέματος πολιτιστικών φορέων

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει στόχο τη συνεργασία με τους ελληνικούς πολιτιστικούς φορείς, για την ανάδειξη του ελληνικού ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος σε εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα, και για την αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana.

Το ΥΠΠΟΤ ενθαρρύνει τη συμμετοχή πολιτιστικών φορέων, που έχουν υλοποιήσει δράσεις ψηφιοποίησης και προβολής πολιτιστικού αποθέματος μέσω του ΕΠ «Κοινωνία της Πληροφορίας» ή μέσω άλλης πηγής χρηματοδότησης, στα ακόλουθα δίκτυα προβολής ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου:

1. Συμμετοχή στον κατάλογο ψηφιακών συλλογών MICHAEL (Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe)

Η διαδικτυακή πύλη MICHAEL | Ελλάδα (www.michael-culture.gr) αποτελεί κατάλογο ψηφιακών συλλογών του ελληνικού πολιτιστικού αποθέματος.  Παρουσιάζει πληροφορίες για ψηφιακές συλλογές από μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας, καθώς και τους ιστοχώρους ή τις ηλεκτρονικές εκδόσεις (CD/DVD) από όπου οι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό υλικό.

Οι συλλογές της ελληνικής πύλης MICHAEL παρουσιάζονται ταυτόχρονα στην ευρωπαϊκή πύλη MICHAEL (www.michael-culture.org) μαζί με συλλογές από 18 συμμετέχουσες χώρες, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερη προβολή στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κοινό.

MICHAEL (Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe)

2. Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό δίκτυο ΑΤΗΕΝΑ (Access to cultural heritage networks across Europe) και στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Εuropeana

Το ATHENA (www.athenaeurope.org) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, με την υποστήριξη του προγράμματος eContentplus, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη προτύπων και τεχνολογικών εργαλείων, και στην ένταξη και προβολή ψηφιακών αντικειμένων που διαθέτουν οι φορείς στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Εuropeana (www.europeana.eu). Ενώ το MICHAEL παρουσιάζει πληροφορίες σε επίπεδο ψηφιακών συλλογών, το ATHENA αφορά πληροφορίες για τα ψηφιακά αντικείμενα.

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη Εuropeana αποτελεί ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Στην παρούσα της μορφή, που λειτουργεί από το Νοέμβριο 2008 παρέχεται πρόσβαση σε περίπου 6 εκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα. Η νέα της μορφή, σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιούλιο 2010, με στόχο να περιλάβει 10 εκατομμύρια ευρωπαϊκά τεκμήρια, από εθνικούς ιστοχώρους, θεματικούς συσσωρευτές πολιτιστικού περιεχομένου, συντονισμένες δράσεις όπως π.χ. ευρωπαϊκά έργα ψηφιοποίησης, αλλά και από σημαντικούς μεμονωμένους πολιτιστικούς φορείς, ώστε να αντιπροσωπεύεται επαρκώς η πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης.

ΑΤΗΕΝΑ (Access to cultural heritage networks across Europe)

Τη συμμετοχή των ελληνικών πολιτιστικών φορέων στα ευρωπαϊκά δίκτυα MICHAEL και ATHENA συντονίζει η Διεύθυνση Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών.